איזה כיף זה לקבל לקוחות שיודעים מה הם רוצים, מספקים את כל החומרים ויודעים לקראת מה הולכים, נכון?
אז לא תמיד זה קורה, ולכן נרצה לאפיין את האתר יחד עם הלקוחות.
מה זה אומר לאפיין אתר, למה זה יעשה לך חיים קלים ואיך נראה תהליך נכון של אפיון אתר? כל זה ועוד, במאמר שלפנייך.
שנתחיל?
מה זה אפיון אתר?
אפיון, כמו כל אפיון (אפיון עסק, אפיון אסטרטגי, אפיון מיתוג..) מתייחס להגדרת המאפיינים של הדבר אותו נאפיין.
באפיון אתר, ברמה הכי פשוטה נתייחס למאפיינים הבסיסיים של האתר – סוג האתר, כמות עמודים וצרכים שלנו מהאתר – פונקציונליים ובכלל. אפיון אתר כזה הוא בסיסי מאוד.
באפיון אתר יותר מפורט נרצה להתייחס לעוד כמה פרמטרים – אסטרטגיית תוכן לאתר, השראה עיצובית, ערכים מובילים, ותכנית שיווק להמשך.
במאמר הזה אסקור כל מה שצריך כדי שתוכלו לאפיין אתר כחלק מתהליך הבנייה בצורה נכונה, למה נעשה דברים מסוימים ואיך בדיוק נעשה הכל שלב אחרי שלב.
למה כדאי לאפיין אתר לפני תהליך בניית האתר?
יעילות העבודה
אם נאפיין את האתר בצורה נכונה ומפורטת תהליך העבודה שלנו יהיה הרבה יותר יעיל. אנחנו נדע מה לעשות, לאיזה כיוון לקחת את האתר ולאן נרצה להגיע איתו. ברגע שנגדיר מטרות ותכנית עבודה בצורה נכונה, כל העבודה שלנו תקבל מיקוד והעבודה תהיה הרבה יותר מהירה.
אתר שאופיין כמו שצריך בקושי יעבור תיקונים
אם נגדיר מראש עם הלקוחות מה המטרות שלהם, מה ההשראות לעיצוב ומה הכיוון הכללי של העיצוב, נצליח להגיע לתוצאה שמספקת אותם ובקושי יהיו לנו תיקונים. אם נמאס לכם מתיקונים בלתי נגמרים עם לקוחות, תגדירו איתם מראש כל פרט באפיון ותראו איך זה ישתלם לכם.
אתרים הרבה יותר ממירים
כשנבנה אתר לפי אפיון, נבנה אתר לפי מטרות מוגדרות. אתר מוכוון מטרה לרוב באמת ישיג אותה. וכשנתכוונן לתוצאות הן יגיעו! אם נאפיין אתר בצורה מתאימה לעסק, הוא יביא לחיבור עם הלקוחות ובהתאם להרבה יותר תוצאות.
אתם נראים הרבה יותר טוב
בהתאם לכל הדברים שכתובים כאן, העבודה שלכם נראית הרבה יותר טוב, אתם נותנים שירות הרבה יותר מקיף ללקוחות והעבודה תשתלם יותר.
האם לאפיין את האתר יחד עם הלקוח?
אחרי עבודה של אפיון בשיתוף הלקוחות וגם בלעדיהם, המסקנה היא באמת חד משמעית. לעירוב של הלקוחות באפיון האתר יש משמעות מאוד גדולה להמשך העבודה.
הם מכירים את העשייה שלהם הכי טוב וידעו לספר עליה. זה שנעשה מחקר בהתאם לעסקים אחרים בתחום, נוכל להגיע לתוצאה, אבל זו לא תהיה התוצאה המתאימה עבור העסק הזה בהכרח.
הם ידעו לתווך לנו מה הם רוצים. אם הם לא ידעו את זה, אז נוכל לכוון אותם בעצמנו. ואם הם ידעו מה הם רוצים אבל בעינינו זה לא הדבר הנכון – נוכל לנהל על כך שיחה ולהצביע על מה נכון בעינינו.
הם יהיו מעורבים בתהליך. ככל שהלקוחות שלנו יותר מעורבים, הם יותר מחוברים לעבודה ובהתאם יותר מחוברים לתוצאה. כשהם מעורבים בתהליך הם גם מחוברים יותר אלינו ומעריכים את העשייה שלנו.
לכן נעדיף לעבוד מולם, לשתף אותם בהחלטות האפיון שלנו ובהמשך להתקדם.
כשהלקוחות שותפים בתהליך העבודה, הם יותר מחוברים לתוצאה.
בואו נדבר תכל׳ס, איך נראה תהליך נכון של אפיון אתר?
שלב 1: אפיון העסק
כדי לבנות אתר מותאם לעסק, נרצה להכיר אותו ומהי האסטרטגיה העסקית שלו. חשוב להכיר את העשייה של העסק ועבור מי היא. נבין מה הם השירותים של העסק, עבור מי השירותים קיימים – מי קהל היעד, ומה המיצוב של העסק ביחס לשוק – מה הבידול של העסק. אני ממליצה לצלול כמה שאפשר ולהבין כמה שיותר על העסק, כדי להצליח להביא אותו לידי ביטוי.
שירותים – נרצה להבין מה השירותים, מה היתרון שלהם ולמה יהיו לידים שלא ימשיכו עם העסק.
קהל היעד – להבין כמה שיותר מאפיינים של הקהל, כדי להצליח לסנן את הלקוחות הרלוונטיים על ידי העיצוב שלנו.
למשל, אם נבין שההתנגדות נפוצה לשירות היא המחיר – נרצה למצב את העסק בצורה גבוהה ביחס לשוק, או נרצה להגדיל את האמון בתוצאה שהעסק יביא.
או דוגמה נוספת, אם נאפיין את הקהל שלנו עם פרמטרים מסוימים, נרצה להתייחס אליהם בעיצוב ובמבנה שלנו, המשפט הראשי שצריך לדבר אל הקהל הרלוונטי.
השלב הזה יקבע לנו את האופי של העסק, האופי שנרצה להביא לידי ביטוי בתוכן ובעיצוב. (אגב, גם אם לא תלוו את העסק בכתיבת התוכן, כדאי להמליץ לשלב נקודות מסוימות בטקסט, זה ממש ישדרג את העבודה שלכם).
שלב 2: אפיון האתר
אחרי שהבנו את העסק, זה הזמן ללמוד את האתר. כשנאפיין את האתר, נרצה לקחת בחשבון את המטרה שלנו, הערכים שנביא לידי ביטוי ואוירה כללית.
אם המטרה שלנו היא להופיע ראשונים בגוגל, אז נרצה לשים דגש על SEO (זה אגב משהו שאני הייתי מוסיפה עוד בהצעת המחיר).
אם המטרה היא ליצור רשימת תפוצה, נרצה לעודד תוכן וליצור עניין.
או שאולי המטרה היא להביא לידים, נרצה לדייק מה השירות הרלוונטי ולידים עבור מה.
ככל שנבין יותר מה המטרה, כך נצליח לדייק ולהתכוונן אליה.
השלב הבא בנוגע לאתר הוא להבין מה נרצה לשדר בנראות. זה החלק שככל שנדייק כך נחסוך לעצמנו תיקונים בלתי נגמרים. חשוב חשוב לדייק עם הלקוחות מה הם רוצים.
אם נבקש מהלקוחות השראה לאתרים שאהבו, נרצה לוודא שהם ברי מימוש. אם הלקוחה תשלח לי אתר צועק בצבעים נועזים, כשהלוגו שלה בגווני פסטל – אין שום סיכוי לעמוד בדרישה. חשוב להבין מה הם אהבו בהשראה: את הצבעוניות, את התמונות, את האייקונים, את האנימציה וכו’..
הדבר הכי חשוב להבין מהלקוחות – איזו אווירה הם ירצו לשדר. יש אתרים בועטים ואתרים רכים, אתרים דינמיים ואתרים רציניים, חשוב להבין מהלקוחות מה הווייב שלהם ומה חשוב להם לשדר לקהל היעד שלהם.
שלב 3: אפיון טכני
באפיון טכני נתייחס לתכל׳ס של האתר: כמות העמודים, סוגי העמודים, הניווט והתפריט, ופיצ’רים נדרשים.
התפריט – חשוב שהתפריט באתר לא יהיה סטנדרטי ומשעמם. הגיע הזמן להגיד ביי ביי לתפריט של בית | אודות | שירותים | בלוג | יצירת קשר. התפריט צריך להביא את האופי של העסק. שימו לב שלא כל העמודים יופיעו לנו באתר, למשל – הצהרת נגישות, דף נחיתה למדריך חינמי – אלה לא עמודים שיהיו לנו בתפריט, אבל חשוב שנתייחס אליהם ונתכנן אותם.
פיצ’רים נדרשים – בעיני זו הגדרה כללית לכל צורך מיוחד שיכול להיות לנו באתר. באתרי תדמית פשוטים לרוב לא יהיו לנו פיצ’רים מיוחדים. אולי חיבור לניוזלטר, פופאפ, העברות 301 מאתר ישן. גם יצירת אנימציה מיוחדת זה בעיני פיצ’ר נדרש. וככל שנעשה אפיון אתר מורכב יותר כך יש לנו יותר דרישות טכניות. חשוב לעבור על כל מה שיכול להפתיע אותנו בהמשך, לא להתייחס לדברים כמובנים מאליהם ולבקש הבהרה על כל סעיף שהוא.
מה חשוב לעשות כדי לבצע תהליך נכון של אפיון אתר?
- התאמת העיצוב לאופי הקהל – לקוחות כבר הצביעו בפניי על זה שפחדו (!) מאתרים שנראו מושלמים מידי וזה דווקא הרתיע אותם. נרצה שהעיצוב של האתר יהיה נאמן למציאות.
- להיכנס ככל האפשר לראש של קהל היעד של הלקוחות שלנו, לנסות להבין אותם, מה הם ירצו לדעת, מה חשוב להם לראות.
- גם אם הלקוחות רוצים, צריך להיזהר מלקיחת השראה מוגזמת מאתרים אחרים. זה אולי נהדר ומהמם לאותם עסקים, אבל לא בטוח שיעבוד דווקא לנו.
- להתחיל לעצב אחרי שיש לנו את כל התכנים, לכל הפחות לאותו עמוד. למשל, לעצב את דף הבית אחרי שיש את כל התכנים לדף הבית. זה חסכוני ויעיל, נותן תמונה מלאה ונותן מוטיבציה ללקוחות להביא תכנים.
- להיות באותנטיות. גם אם סגרנו בהצעת מחיר על תכולה מסוימת, והבנו באפיון שיש חריגה מכמות העמודים, כדאי לשקף את זה כבר עכשיו ללקוחות ולאפשר להם לבחור.
- לא לדלג על האפיון. חשוב שנעשה את האפיון בצורה מעמיקה כי הוא מאוד יעזור לנו.
- לא לסמוך על הלקוחות שלנו ולהיות אקטיביים לאורך כל תהליך העבודה מולם: להביע דיעה, לדלות פרטים מהלקוחות שלנו ולהוביל אותם בכל השלבים בביטחון.
- לתת ללקוחות סיכום של האפיון ורשימה מפורטת ככל האפשר של תכנים שצריך שהם יספקו. זה יקל עליהם את העבודה ויגרום להם לתת לכם חומרים יותר מהר.
לסיכום, איך לאפיין אתר?
אחרי ההבנה של מה זה אומר לאפיין אתר, ולמה חשוב שנאפיין כל פרויקט, נעשה את האפיון בצורה מסודרת.
נאפיין את העסק, נבין את הקהל, השירותים והעשייה.
נאפיין את האתר, את המטרה אותה הוא צריך לשרת, את הערכים והאוירה אותם צריך לשדר.
ונאפיין את הצרכים הטכניים, חלקם קשורים למבנה, חלקם לעיצוב וחלקם באמת לטכני.
והכי חשוב, בהצלחה!
על הכותבת
יעל בן מיור, מאפיינת חווית משתמש שמגיעה מעולם בניית האתרים, למדה אפיון חווית משתמש והיום מאפיינת אתרים, אתרים מורכבים ומערכות.
יעל משפרת יחס המרה באתרי מכירות ומרצה לחווית משתמש בקורסי שיווק ובהרצאות לכל קהל.
אפשר ליצור קשר עם יעל דרך האתר שלה, באינסטגרם, בפייסבוק או בלינקדין.
רוצה גם להתארח במגזין? קליק כאן.