פרוייקט עיצוב חדש נכנס ויחד איתו נכנסים לנו לראש המון רעיונות וכיווני מחשבה שונים. כל אותם רעיונות מגיעים אלינו ממקורות תוכן מגוונים שנתנו לנו השראה. אבל מה קורה בפרויקטים שזה לא נופל עלינו מיד? ואיך מוצאים השראה ומתחילים לעצב?
נתחיל בלהבין מה זה השראה?
השראה היא פעולה שבה אנו קולטים מידע ע”י חמשת החושים שלנו ובעצם משתמשים בו כדי לבצע פעולה מסוימת בעקבותיו. באמצעות השראה, אנו מצליחים להתמודד עם אתגרים ולראות פתרונות אלטרנטיביים שלא ראינו קודם לכן. ההשראה יכולה להגיע מכל מקום ובכל זמן כמו למשל בשיטוט באינטרנט, צפייה בסרטוני יוטיוב, האזנה לשיר ישן שהתנגן ברדיו, יציאה לטיול בטבע, שיחת נפש עם חבר או קריאת מאמר מעניין.
בנוסף, ככל שנעשיר את הידע שלנו ביום יום וניחשף ליותר תוכן שיצית בנו אש יצירתית, כך נבנה לנו בראש מאגר רעיונות ענקי שנוכל להתבסס עליו בעבודות שלנו ולהגיע לתוצאות מרשימות.
בואו נגלה כמה מקורות השראה פחות שגרתיים
השראה מהטבע
הטבע שלנו מלא בטקסטורות, צורות וצבעים וניתן לשאוב ממנו אינספור רעיונות לעבודות שלנו כמו למשל:
- עיצוב לוגו בהשראת בעלי חיים בהתאם לתכונות של כל חיה או הרגש שהיא מעוררת בנו.
- שימוש במרקמים כרקע בעמוד שלנו כמו לדוגמה פרווה מפוספסת, טקסטורה חולית או גלי הים.
- יצירה של פאטרן מעניין שמורכב מעלים ופרחים שנוכל לשלב כחלק ממיתוג.
- תמונות של נופים שניתן להשתמש בהן כתמונות אווירה בעיצוב אתר או עבור מוצרי דפוס.
השראה ממדינות ותרבויות
ישנם פרוייקטים שיש להם זיקה ברורה למדינה או תרבות מסוימת כמו למשל בתחום המזון. מסעדות בד”כ ממותגות בהתאם לסוג המנות שהן מוכרות וההשראה לעיצוב נובעת מאותה מדינה שממנה מגיע האוכל (פיצה איטלקית, סושי יפני או טורטייה מקסיקנית).
בנוסף, יש פרוייקטים שבהם ניתן לייצר את החיבור הזה בצורה מעט שונה וזאת בכדי להכניס רגש או לספר סיפור. בואו נראה כמה דוגמאות:
- השראה למיתוג עבור חברת קוסמטיקה יכולה להגיע מהאלים של יוון העתיקה .החיבור מתבצע ע”י שימוש בסמלים, סיפורים מהמיתולוגיה היוונית ודמויות מוכרות כמו אפרודיטה או ונוס.
- השראה למיתוג עבור חברת אופנה יכולה להגיע מהלבוש המסורתי בתרבות האפריקאית וזה מתבטא בבדים מיוחדים בעלי עיצובים צבעוניים ופאטרנים נועזים.
השראה מתקופות זמן שונות
כל תקופה בזמן היא בעלת סממנים משל עצמה ואנו יכולים להשתמש בזה על מנת להעביר מסר לצופה. קחו למשל את שנות ה-70, התקופה מאופיינת בסוג של שיחרור. זה מתבטא בלבוש ייחודי, הדפסים בעלי צבע וצורניות יוצאי דופן, במוזיקה מדהימה שנשארת איתנו עד היום, סרטים ישנים, דמויות מוכרות וכמובן במשפטים אלמותיים כמו – “עשו אהבה ולא מלחמה”.
כל אלו ועוד יכולים לתת לנו ים של השראה לבניית מותגים, יצירת פוסטרים למופעי מוזיקה, עיצוב הדפסים לטפטים או בגדים ועוד.
איך מוצאים השראה (מבלי להעתיק)
כמו שכבר ציינתי קודם, השראה מגיעה מפעולת עיבוד מידע שיש לנו במוח והפיכתו ליצירה חדשה. על מנת לא לחצות את הגבול, כדאי לעבוד לפי שלבי עבודה מסודרים ולא למהר לדלג ישר לשלב העיצוב .ברוב המקרים, הרעיונות הראשוניים והבוסריים שעולים לנו לראש הם לעיתים בנאליים מידי או לא באמת שלנו.
שלב ראשון: מחקר מעמיק
קיבלתם פרויקט חדש, מגניב! זה הרגע לקחת לכם זמן לחקור יותר לעומק את תחום העיסוק, ההיסטוריה של המקום או של בעל העסק, קהל היעד המדויק לו, הערכים שמייצגים אותו וכמובן המתחרים הבולטים שלו. כל אלו ימקדו אתכם יותר ותוכלו להפיק מהמידע הזה רעיונות מקוריים יותר ובכך ליצור בידול למותג.
שלב שני: איסוף חומרים
אחרי שהרעיונות מתחילים להצטבר, זה הזמן לשבת ולחפש תמונות שנוכל לשאוב מהן השראה בהתאם לקו הכללי עליו אתם הולכים. זה יכול להיות תמונות אווירה, עיצובים בעלי צבעוניות מעניינת, טקסטים, טיפוגרפיה בפונט שמתחבר לכם לפרויקט, צילומים שמחברים אתכם לתקופה ועוד. את כל החומרים נאסוף בתיקיה מסודרת כדי שנוכל לחזור אליה בהמשך.
שלב שלישי: העלאת רעיונות
בשלב הזה, כאשר יש ברשותנו מקבץ של תמונות להשראה ובריף מדוייק, אפשר לשבת עם דף ועט ולהתחיל לשרבט ולכתוב לעצמנו רעיונות. אלו יכולות להיות אסוציאציות שעולות לנו, סגנון עיצובי שיכול להתחבר עם סוג העסק, חפץ או דמות שיכולים להוות בסיס לעיצוב, קשר לתרבות או תקופה מסוימת ועוד. השתדלו להעלות כמה שיותר רעיונות כדי שתוכלו מאוחר יותר לפסול את אלו שנראים לכם שכיחים יותר ולהתמקד דווקא ברעיונות המקוריים, אלו שמתחברים באופן אישי ומדויק לעסק.
שלב רביעי: מיקוד
אחרי שבחרנו באלמנט מרכזי שיוביל את המיתוג שלנו והחלטנו על סגנון עיצובי שילווה אותו, זה הזמן להמשיך לבחירת הצבעוניות והפונטים שמלווים את המותג. כל אלו מתבססים על סוג העסק ועל הערכים שלו וכמובן חייבים בסופו של דבר גם לבלוט על פני המתחרים.
כדי להיות בטוחים שאתם לא מעתיקים מעבודה אחרת, ניתן לבדוק את זה באופן הבא:
מקמו לנגד עיניכם את הפרמטרים העיקריים בעיצוב: אלמנט / איור מרכזי, טיפוגרפיה, צבעוניות, סגנון עיצובי.
במידה ואחד הפרמטרים זהה לעיצוב אחר שראיתם, וודאו כי כל השאר שונים ממנו לחלוטין.
כך, העיצוב שלכם יהיה ייחודי והסיכוי להעתקה יפחת באופן משמעותי.
ומה קורה אם הרעיונות פשוט לא מגיעים?
הדרך הכי טובה להחזיר את המוזה היא פשוט לקחת הפסקה. אפשר לצאת לטיול קצר, לשבת במרפסת עם כוס קפה או סתם לעשות מקלחת. ברגע שאנחנו מתנתקים לרגע משגרת העבודה, אנחנו פותחים את הראש לכיווני מחשבה חדשים שלא הגיעו קודם בגלל העומס והלחץ. באופן הזה, מתוך ים הידע שצברנו במשך השנים, מתחילים לצוף רעיונות שלא חשבנו עליהם לפני כן.
לסיכום,
בעידן של היום, בלחיצת כפתור אחת אתם יכולים להישאב לעולם שלם הכולל עבודות של מעצבים אחרים, מותגים מוכרים, איורים מהממים או מאגרי תמונות בלתי נדלים. נורא פשוט ללכת לאיבוד ולהרגיש הצפה. החוכמה היא לדעת לדגום מתוך כל המאגר הזה רק את מה שמתאים לנו, ליצור שילובים מרעננים וייחודיים ולרקום יצירות חדשות משלנו.
על הכותבת
שני ציונית, שנצ’ו, היא מעצבת גרפית ומאיירת בעלת ותק של למעלה מעשור עם התמחות במיתוג עסקים בתחילת דרכם. בנוסף, עוסקת בליווי למעצבים מתחילים והוציאה מדריך ממוקד לעיצוב לוגו.
מנהלת את עמוד האינסטגרם ״בריפיקטיבי״ המאגד בריפים דמיוניים למעצבים לצורך תרגול והעשרת תיק העבודות.
את שני ניתן להשיג באתר שלה ובעמוד האינסטגרם בו תוכלו למצוא עוד המון מדריכים וטיפים מעולים לעצמאים בתחום.
רוצה גם להתארח במגזין? קליק כאן.