אחד הדברים החשובים ביותר בעיצוב זה לאפשר למתבונן או המתבוננת בעיצוב להבין במהירות במה מדובר. ליצור קומפוזיציה ברורה, כזו שמאפשרת לסרוק את התוכן בזריזות ומסקרנת מספיק כדי שנרצה להתעמק בסיפור שהעיצוב בא להעביר לנו. איך נעשה את זה? בעזרת היררכיות בטקסט כמובן!
מהי היררכיה בעיצוב?
היררכיה בעיצוב היא ארגון של אלמנטים בקומפוזיציה ויזואלית לפי סדר חשיבות, כאשר האלמנט החשוב ביותר הוא הבולט ביותר. ההיררכיה חשובה כי היא עוזרת ליצור מבנה ויזואלי, להנחות את עין הצופה, להדגיש מידע חשוב ולשפר את זרימת הטקסט והאפקטיביות של העיצוב.
נתחיל עם הסבר על כמה סוגי גופנים
סריף
סריף מתייחס לגופנים שבהם בקצה האותיות ישנם קווים קטנים או עיטורים, נוכל לקרוא להם גם צ׳ופצ׳יקים.
גופנים מסוג זה בדר״כ יראו יותר מסורתיים וקלאסים, יעזרו להעניק אווירה אלגנטית או רצינית. ספציפית בעברית הם נוטים לתת תחושה מיושנת או תנ״כית ולכן חשוב לשים לב למכלול העיצוב שלנו.
אם המטרה שלנו היא לא ארכאית אז כדאי לוודא שיש מספיק אלמנטים שימשכו לכיוון הרצוי שנרצה עבור העיצוב. בנוסף כיום יש הרבה גופני סריף עבריים מודרניים ויפים מאוד שיעזרו לנו לייצר עיצובים רעננים.
גופנים סריפים נמצאים בשימוש לעיתים קרובות בחומרים מודפסים שיש בהם הרבה טקסט, כמו ספרים ועיתונים. זה מכיוון שהצ׳ופצ׳יקים בקצה האותיות יעזרו לקורא או לקוראת לשמור על רצף הקריאה, הם מובילים את העין לאות הבאה בשורה ובכך מקלות עלינו לשמור על רצף הקריאה בלי לאבד את המקום.
סנס סריף
המילה סנס מגיעה מצרפתית ופירושה ״ללא״ ולכן ניחשת נכון – מדובר בגופנים ללא סריפים!
מדובר בסוג אות שנחשב ליותר מודרני ונקי. סנס-סריף יעניק לעיצוב שלנו מראה יותר עדכני ונקי, והוא יכול גם לייצר אווירה מודרנית וקלילה. בנוסף, גופנים מסוג זה מאוד מתאימים לשימושים דיגיטליים, שכן הם נשארים קריאים בטווח רחב של גדלים, אפילו קטנים מאוד.
יש מגוון רחב של סוגי סנס-סריף – חלקם, כפי שציינו, הם נקיים, פשוטים ומודרניים, אבל יש גם כאלה שמפצים על החוסר בסריפים בעזרת אלמנטים אחרים, כמו אותיות מאוד גבוהות וצרות, שמנות במיוחד, חללים קטנים ועוד.
בחירה נכונה של סנס-סריף יכולה מאוד לעזור בהעברת מסר ושימת דגש על דברים שיהיה לנו חשוב להדגיש לקורא או לקוראת, מעבר לשימוש במשקל בולד.
מונוספייס
לגופנים מסוג מונו-ספייס יש מרווח שווה בין כל אות וסימן בגופן, ללא קשר לגודל שלהם. בדרך כלל הרווחים בין האותיות והסימנים בגופן הם לא אחידים, הם בהתאם לגודל האות שכן לכל אות יש צורה וחללים פנימיים וחיצונים שונים.
גופני מונו-ספייס לרוב נמצאים בשימוש בסביבות של קוד, שכן המרווח השווה עוזר ליישור ומקל על קריאת של הקוד.
גופנים מסוג זה יהיו שימושיים כשנרצה לתת תשומת לב מיוחדת לשמירה על עקביות הקומפוזיציה או הפריסה שלנו, למשל במקרים של טקסט בתוך טבלאות או בעמודות מרובות. מונו-ספייס יכולים לעזור להכניס תחושה של מבנה וסדר לעיצוב, להעניק אופי מיוחד או לחבר באווירה לעולמות של קוד ותוכנה.
תצוגה (Display)
גופני תצוגה הם יותר דקורטיבים, מסוגננים וייחודים מסוגי הגופנים האחרים, ולכן הם עושים עבודה טובה בלמשוך את תשומת ליבנו. כדאי להשתמש בהם בעיקר עבור כותרות וטקסטים גדולים, זה יכול לעזור בהעברת מסרים או בחיבור לאווירות שונות.
קליגרפיה היא סוג של כתב יד דקורטיבי. קליגרפיה נעשית באמצעות כלים מיוחדים שעוזרים ליצור אותיות וסמלים אלגנטיים ואקספרסיביים, לעתים קרובות עם לולאות, פיתוחים ומגוון של קישוטים..
במקרים רבים, גופני התצוגה נוצרים בהשראה של קליגרפיה. עיצוב האותיות בגופני תצוגה יכול להכיל אלמנטים מתוך צורות וסגנונות הנהוגים קליגרפיה.
זאת טעימה קטנה על סוגי גופנים, כל אחד מאלה אפשר לפרק לקטגוריות נוספות ולדבר עליהם בהרחבה.
אפשר להשיג אחלה גופנים חינמים דרך אתר הגופנים של גוגל, או למנויי אדובי, באתר של אדובי.
4 יתרונות בשימוש בהיררכיות בטקסט
עוזרת להנחות את הצופה
היררכיה נכונה בעיצוב בכלל ובטיפוגרפיה בפרט יכולה לעזור להנחות את עין הצופה ולהוביל אותה למידע החשוב ביותר.
אחת הדרכים הטובות ביותר להשיג זאת זה על ידי שימוש בסגנונות, גדלים ומשקלים שונים של גופנים. יצירת ניגודיות על מנת ליצור זרימה ויזואלית שתוביל את את הצופה דרך התוכן ברצף הגיוני.
הופכת את המידע לקל יותר להבנה
יצירת מבנה חזותי ברור והפרדת המידע לרמות שונות של חשיבות יכולה לעזור להפוך את המידע לקל יותר להבנה ולעיכול.
ניתן להשיג זאת על ידי שמירה על עקביות בטיפוגרפיה – למשל שימוש באותו גופן לכותרות ובאותו גופן לגוף הטקסט, תוך כדי ניצול המשקלים השונים של הגופנים כדי לייצר ניגודיות ו״צבעוניות״ בתוך הטקסטים.
יוצרת עניין ויזואלי
היררכיה יעילה בטיפוגרפיה יכולה להפוך עיצוב למעניין יותר מבחינה ויזואלית על ידי יצירת ניגודיות וגיוון בין אלמנטים טיפוגרפיים שונים.
ניתן להשיג זאת על ידי שילוב סוגי גופנים שונים, שימוש בצבעים מנוגדים, או משחק עם המרווחים והפריסה של הטיפוגרפיה כדי ליצור תחושה של קצב ועניין ויזואלי.
משפרת את חווית הקריאה
על ידי שימוש בהיררכיה ברורה, הטיפוגרפיה יכולה להפוך לקריאה יותר וקלה יותר על העיניים.
ניתן להשיג זאת על ידי שימוש בהיררכיה עקבית של טיפוגרפיה ועל ידי התאמת המרווח בין אותיות, מילים ושורות כדי ליצור היררכיה ויזואלית ברורה. בחירת הגופן הנכונה יכולה גם לעשות הבדל משמעותי, מכיוון שגופנים מסוימים קלים יותר לקריאה מאחרים.
4 טיפים ליצירת היררכיות בטקסט
עשו שימוש ״צבעוני״ בגודל ומשקל של גופן
טיפוגרפיה היא דבר קסום. השיטה הקלאסית ליצור עניין היא בעזרת גדלים – גדול לכותרות וקטן לטקסט הרץ. אבל עבורי, הקסם האמיתי מתחילת כשנכניס למיקס הזה גם את המשקלים השונים של הגופן.
אפשר לייצר צבעוניות טיפוגרפיה בעזרת אותיות שמנות מול דקות, נמוכות מול גבוהות ושלא נתחיל בכלל לדבר על נטוי. בעזרת משחקים צבעוניים שכאלה נוכל לייצר עניין והיררכיה מגניבים מאוד וזה עוד לפני שהכנסנו צבעים של ממש לקומפוזיציה.
שלבו גופנים בעלי מאפיינים מנוגדים
שילוב של גופנים בעלי מאפיינים שונים יכול לעזור ליצור ניגודיות ועניין ויזואלי שיחזקו את ההיררכיה בעיצוב שלנו. אבל איך נדע לשלב גופנים? צריך שיהיה מספיק ניגוד ושוני בין הגופנים שנבחר לשלב כדי להצדיק את השימוש בשניהם.
השילוב הקלאסי הוא שילוב של גופן סריף עם גופן סנס סריף והוא עובד בגלל הניגודיות שיש בין סוגי הגופנים. אם הגופנים יהיו דומים מידי אז השילוב קצת חסר טעם ואפילו יכול להביא לתוצאה הפוכה של בולבול (רגע, מה קורה פה, זה דומה אבל לא בדיוק) או להראות כמו טעות לא מקצועית.
לרוב נשאף לעבוד עם לא יותר משני גופנים שיעזרו לחזק את ההיררכיה, האווירה והמסר של העיצוב שלנו. אבל יכולים להיות גם מקרים בהם נרצה להתפרע, לטובת העברת מסר, עם ארבעה ואפילו חמישה גופנים.
משחקי ריווחים וחלוקה לפסקאות
פיצול טקסט לפסקאות, כותרות וכותרות משנה הוא דבר חיוני בטיפוגרפיה. בעזרת חלוקה של הטקסט קל יותר לייצר היררכיה ברורה של מידע, ולהפוך את התוכן לקל יותר להבנה ועיכול. בנוסף, פירוק והבלטה של כותרות מאוד עוזר בסריקת התוכן והברת הרעיונות המרכזיים שבעיצוב.
משחק עם ריווח אותיות וריווח שורות זה אחלה דבר כדי לייצר קומפוזיציות טיפוגרפיות מעניינות ולהדגיש מידע חשוב. לדוגמה, ריווח אותיות מאוד גדול יכול לעזור להעביר תחושה של אוויר, פתיחות ואלגנטיות, בעוד שריווח אותיות צפוף יכול ליצור תחושת צפיפות ודחיפות.
באופן דומה, אפשר לנצל את ריווח השורות בטקסט כדי ליצור תחושת קצב וניגודיות. על ידי שילוב של טכניקות שונות בטיפוגרפיה, כמו פירוק טקסט לפסקאות ומשחקים בריווחים, נוכל ליצור עיצובים ייחודים ואסתטים בלי להקריב את בהירות המידע.
יישורים וריווחים
ריווח ויישור הם הם מרכיבים חיוניים בעיצוב. בעזרת שימוש נכון בהם נוכל ליצור תחושה של איזון והרמוניה בקומפוזיציה, מה שיהפוך אותה ליותר מושכת מבחינה ויזואלית וקלה יותר לקריאה.
זה נכון במיוחד בטיפוגרפיה, שבה ריווחים ויישור חיוניים ליצירת היררכיה ויזואלית ברורה להנחיית עין הצופה בקומפוזיציה.
שימוש עקבי ונכון בטאבים וגרידים יכול לעזור ביישור טקסט ואלמנטים נוספים בעיצוב. זה יתרום לתחושה של סדר, איזון ומבנה, מה שיקל על הצופה לנווט ולהבין את המידע המוצג. בנוסף, הקפדה על שוליים וגריד כאשר יש מספר עיצובים עוקבים, למשל בחוברת או ספר, יעזור לעיצוב להראות אחיד, מגובש ומקצועי יותר.
ועכשיו, נסכם
היררכיות בטקסט היא עיקרון חיוני בעיצוב שעוזר ליצור מבנה ויזואלי ברור ומאורגן בקומפוזיציה. לטיפוגרפיה יש תפקיד קריטי בהשגת היררכיה והובל עין הצופה דרך העיצוב והדגשת מידע חשוב.
על ידי משחקים טיפוגרפים שונים והקפדה על יישורים המעצבת או המעצבת תוכלו ליצור עיצובים מהממים ויעילים שמעבירים מידע בצורה ברורה ונהדרת שמושכת את הקהל, בלי להתפשר על האסתטיקה.
על הכותבת
מאי רדומיר, מנהלת ומעצבת בסטודיו פינקישוא, בעלת ניסיון של מעל לעשור בכל תחומי העיצוב הגרפי – מספרים וחוברות ועד משחקי קופסה ופרויקטים ייחודיים. הסטודיו מספק, נוסף לעיצוב ומיתוג איכותי, יצירתי ומקורי, גם שירותי ליווי מקצועי וטכני עבור מעצבות ומעצבים, פיצוח בריפים, ליטוש פרטים וחניכה מניסיוננו העשיר לעבודה זריזה, יעילה ונכונה.
את מאי אפשר למצוא באתר, באינסטוש,ובפייסבוק שלה.
ואם בא לך קצת אסקפיזם בצורת דינוזאורים צבעונים, קליק כאן.
רוצה גם להתארח במגזין? קליק כאן.