אין התרגשות גדולה יותר מלקבל את החומרים שעיצבנו מהדפוס: הריח, ההתרגשות שאוחזת בנו בזמן הדפדוף בחוברת, המגע בלמינציה, הכל מתעורר לחיים. אבל כדי להגיע לרגע המרגש הזה ולא להתאכזב מהתוצאה עלינו לדעת כמה דברים חשובים. החל מאיסוף חומרי הגלם, דרך בניית הקובץ ועד ההכנה לדפוס. במאמר זה אסביר את הדגשים העיקריים שיש לסגירת קובץ לדפוס בצורה הכי מקצועית שיש.
1. בדיקת חומרי הגלם
א. רזולוציה לדפוס
כל תמונה בקובץ שיומעד לדפוס צריכה להיות ברזולוציה של לפחות dpi 240 (עדיף dpi 300) ובגודל 1:1 .
יש לבדוק את הרזולוציה וגודל התמונה בפוטושופ לפני תחילת העבודה.
שימו לב אם אתם מגדילים את התמונה בקובץ העבודה באינדיזיין או אילוסטרייטור עליכם לבדוק שהרזולוציה נשארת מספיק גבוהה. כשמגדילים את התמונה הרזולוציה יורדת וכשמקטינים הרזולוציה עולה בהתאמה. ניתן לבדוק זאת בחלון links.
מסמנים את הקובץ ובודקים את הרזולוציה בפועל Effective PPI. אם הרזולציה נמוכה מדי יש להחליף או להקטין את התמונה.
תמונות שחור לבן יכולות להיות ברזולוציה של 150 dpi.
ב. התאמת צבעי התמונה לדפוס
תמונות שמצולמות במצלמה דיגיטלית או נרכשות במאגר תמונות מגיעות ב- RGB ונראות מעולה על המסך, כיון שגם המסך מראה צבעים ב- RGB. אך כשנגיע להדפיס אותן בפרוצס יתכן והן יראו לא טוב. לכן עלינו להתאים את התמונה לשיטת ההדפסה.
יש לעשות זאת בפוטושופ בתפריט Image < Mode < CMYK. כפי שכתבתי קודם יהיו שינויים בתמונה, ניתן לתקן זאת על ידי שינוי ברווית הצבעים, בהירות, קוֹנטְְרַסְט וכו׳.
2. פתיחת קובץ עבודה חדש
בנוסף לקובץ התמונה, גם קובץ העבודה הן באילוסטרייטור והן באינדיזיין חייב להיות מותאם לדפוס. למה זה כל כך חשוב? כדי לקבל תוצאה רצויה בדפוס עלינו להתאים את התמונות והצבעים לשיטת ההדפסה.
הצבעים במסך שונים מהצבעים במוצר מודפס כיון שהמסך מקרין בשיטת RGB (ראשי התיבות ל- RED, GREEN, BLUE), לעומת הדפוס שעובד בשיטת CMYK (שזה Cyan, Magenta, Yellow, Black). לעיתים השוני מזערי אך לרוב הוא משמעותי ויכול לפגוע בתוצר הסופי.כשאנחנו פותחים מסמך חדש ובוחרים מסמך להדפסה – הצבעים שמופיעים בחלון הצבעים מותאמים לדפוס כלומר מורכבים מצבעי הפרוצס. לעומת קובץ שמותאם לדיגיטל הצבעים בו יהיו ב-RGB.
שימו לב: אם שכחתם להגדיר את סוג הקובץ בפתיחת המסמך. הקובץ שיפתח אוטומטית יהיה הקובץ שמוגדר כקובץ בחירת המחדל בתוכנה. ניתן לשנות את סוג הקובץ בחלון page document וכך לעבוד על מסמך המותאם לדפוס עם צבעים שבנויים בפרוצס.
טיפ נוסף: אמנם אפשר בזמן סגירת הקובץ לשנות את כל הצבעים במסמך לפרוצס באופן אוטומטי. אך נכון יותר לעבוד בצבעי פרוצס מראש כדי לקבל תוצאה סופית מדויקת וללא מפח נפש.
3. צבעים
כפי שכתבתי בסעיף הקודם הצבעים צריכים להיות ב-CMYK. כשבית הדפוס ידפיס את העבודה שלכם הוא יפיק מהקובץ פלטות לכל אחד מצבעי היסוד ציאן, מג׳נטה, צהוב ושחור, והתוצאה הסופית תתקבל על ידי חיבור של כל הצבעים יחד.
מתי אנחנו משתמשים בדפוס בצבע חמישי?
כשאנחנו מעוניינים בלכה סלקטיבית או בקו חיתוך מיוחד (שטנץ) או באריזות אנחנו צריכים לספק לדפוס קובץ שמכיל את העבודה הבנוייה מצבעי פרוצס וצבע נוסף שבנוי כצבע נוסף – ספוט.
במקרים אלה בית הדפוס יראה בהפרדת הצבעים את צבעי הפרוצס וצבע חמישי שאינו מתערבב עם צבעי הפרוצס. מצבע זה יופק השטנץ לחיתוך או הסימון ללכה הסלקטיבית. צבע זה לא יודפס עם העבודה. אם התבקשתם לשלוח את העבודה עם סימון הצבע החמישי יש להגדיר צבע זה בחלון הצבעים ולשנות אותו מפרוצס לספוט
4. שוליים
הקפידו על שוליים בהתאם לסוג העבודה. לדוגמה בחוברת מידע כדאי להשאיר שוליים של 6-10 מ״מ מקו החיתוך בהתאם לגודל החוברת. אם הגרפיקה תוצמד לקו החיתוך יתכן שחלקה יחתך בגיליוטינה. כל תזוזה קלה של הגליוטינה יכולה לחתוך מידע חשוב שהוצמד לשוליים כמו מספר טלפון או כתובת.
5. סגירת הקובץ לדפוס
עד כה עסקנו בשלבי ההכנה ובניית הקובץ. לאחר שעצבתם את העבודה והלקוח נתן אישור לשלוח אותה לדפוס. יש לעבור לשלב סגירת הקובץ לדפוס. זהו שלב חשוב בהכנה לדפוס כי בשלב זה אנחנו מחליטים כיצד החומר יועבר להדפסה ואיזה מידע יגיע לדפוס.
טעויות שנבצע בשלב זה ישפיעו על הפקת המוצר הסופי ולכן חשוב שנעבור על כל החלונות שיש לסמן בהם מידע הקשור לסיגרת הקובץ לדפוס. צילומי המסך הינם מאינדיזיין אך הם דומים מאוד באילוסטרייטור.
א. נתחיל ב- File > Export (⌘/Crtl+E).
בחלון שיפתח יש לסמן בפורמט (Adobe PDF (Print > ולסיום Save.
ב. טאב General
בחלון זה נסמן את האופציה להדפסה ואת הפרמטרים הנוספים שמסומנים בצילום המצורף:
דגשים בטאב זה: כששולחים לדפוס תמיד לסמן Pages ולא Spreads.
בניגוד לחששות של מעצבים רבים סימון האופציה Optimise for Fast Web View אינה מורידה את האיכות של הקובץ ויש לסמן אותה. היא מאפשרת תצוגה מהירה של הקובץ גם כשהוא כבד.
ג. טאב Compression
בחלון זה יש לבחור את הרזולוציה של הקובץ. סמנו את הפרמטרים כפי שהם מופיעים בצילום המצורף:
ד. טאב Marks and Bleeds
בצילום המצורף מסומנים הפרמטרים שאני בדרך כלל מסמנת. כמובן שניתן להוסיף ולשנות בהתאם לדרישת הדפוס. החלק הראשון מתייחס לסימנים שונים שמתווספים בשולי הקובץ. ניתן לסמן את כולם או את חלקם. צלבי החיתוך הם הסימן החשוב ביותר ועליו להופיע תמיד (חוץ מאשר סוגרים שלט או רולאפ – במקרים אלה אין צורך בסימני חיתוך).
קופסת סימון Crop Marks
מסמנים את גודל הקובץ ואת קו החיתוך (צלבי חיתוך). עובי הקו מופיע מימין, pt 0.25 מספיק בהחלט. חלונית ה- Offset מסמנת את המרחק של צלבי החיתוך מקצה הגרפיקה. אני מסמנת את המרחק של הצלבים בהתאם לשטח הבליד כדי שהצלבים יהיו מחוץ לבליד. כך במקרה של פספוס בחיתוך לא יופיעו חלקים מהצלבים בתוצר הסופי והבליד יהיה מלא.
קופסת סימון Bleed Marks
סימון לשטח הבליד (גלישת הצבע) אין ממש צורך בסימון זה.
קופסת סימון Registration Marks
סימני רישום או הפרדה. הם נראים כמטרה מופיעים בכל פלטות הצבעים ומאפשרים דיוק בהתאמת הלוחות אחד לשני. התוצאה דיוק בהתאמת הצבעים ומוצר סופי בצבעוניות הנכונה.
קופסת סימון Color Bars
בר המורכב מכל צבעי היסוד. עוזר לדיוק והתאמה של הצבע המלא בכל אחד מצבעי היסוד. כיום כשההתאמה של רווית הצבע נעשית באופן ממוחשב, סימון זה פחות רלוונטי. אפשר להוסיף אך לא חובה.
קופסת סימון Page Information
מוסיף מידע אינפורמטיבי בשולי הקובץ. לא רלוונטי לסגירת הקובץ.
Bleed and Slug
נסמן את גלישות הצבע (בליד). כלומר שטח צבע נוסף שמוסיפים מסביב למסמך במקרה שהצבע מגיע עד לקו החיתוך. המטרה של הגלישה היא ליצור חיתוך צבע נקי ללא נימה לבנה. ניתן לסמן את האופציה Use doc bleed setting ואז באופן אוטומטי רוחב הגלישה שהגדרנו בקובץ יופיע בחלון זה. כמו בצילום המסך המצורף. וניתן להוסיף באופן ידני את רוחב הגלישה הרצוי.
אני לרוב משתמשת בסימון האופציה האוטומטית. בניתי את הקובץ עם גלישה מסויימת בהתאם להנחיית הדפוס לכן זו הגלישה שיש לסגור בקובץ לדפוס.
Slug Area
זהו שטח מעבר לגלישות. אם מסמנים אותו אז השטח יכלל בקובץ לדפוס ויודפס. כלומר ״שאריות״ מהעיצוב שהשארנו בצידי המסמך ויכנסו לשטח הזה יודפסו. אני משתמשת באופציה זו כשאני מסמנת באופן ידני בקצה הגרפיקה סימני קיפול לברושורים, אריזות, פולדרים ועוד. אלה סימנים שמסמנים לדפוס היכן לקפל את העבודה. אלה לא סימני החיתוך שהוספנו בחלק העליון.
שימוש נוסף באופציה זו אינו קשור לסגירה לדפוס אך כדאי לדעת במקרה שהתבקשתם להעביר קובץ פתוח לספק או לקולגה. הדרך הנכונה ביותר לעשות זאת היא ע״י סגירת תקייה Package. פקודה זו מצרפת את כל התמונות והפונטים הקיימים במסמך לתקייאחת שתכלול את כל הקבצים השייכים לקובץ והקובץ יפתח בקלות ובמהירות ללא תקלות.
אם הגדרתם אזור Slug ונכנסו לתוכו אלמנטים גרפיים הם יתווספו לתקייה עם החומרים הגרפיים של עבודתכם.
ה. טאב Output
חלון זה מתייחס לצבעים:
Color Convension
אחת ההגדרות החשובות בהכנת קובץ לדפוס. בשורה זו ניתן לבחור האם להמיר את כל הצבעים שבקובץ באופן גורף ל- CMYK . למה זה חשוב? במקרה ולא המרתם את כל הצבעים לפרוצס או שדגמתם צבע שנשאר ב- RGB פקודה זו תהפוך את כל הצבעים במסמך לפרוצס ובכך תמנעו מבעיות בהדפסה כגון צבע נוסף (חמישי). יש לשים לב שבשורה Destination מוגדר צבעי CMYK.
טיפ חשוב: במידה ואתם סוגרים קובץ הכולל קו סכין/לכה סלקטיבית (שטנץ) אינכם יכולים להשתמש בפקודה זו. מפני שכאשר מבקשים מכם לסגור קובץ עם שטנץ הכוונה שיש לסגור את הקובץ עם צבע חמישי שיהיה מופרד מצבעי הפרוצס והדפוס יוכל להפרידו כדי ליצור את הסכין.
במקרה זה הדפוס צריך קובץ שיכלול חמישה צבעים, כל צבעי הפרוצס (ציאן, מג׳נטה, צהוב ושחור) וצבע נוסף בודד שאינו חלק מצבעי הפרוצס ויודפס בנפרד. שימוש בפקודה זו כפי שציינתי קודם תמיר את הצבע הנוסף לפרוצס. ולכן אך ורק במקרה זה יש לבחור בשורה הראשונה No color conversion.
כשלוחצים על כפתור ה- INK Manager תוכלו לראות בדיוק את כל הצבעים שיש בקובץ כולל צבע חמישי במידה וקיים. גם כאן ניתן לסמן וי בפקודה ״הפוך את כל צבעי הספוט לפרוצס״. בצילום המסך למעלה ניתן לראות שקיים צבע חמישי לשטנץ
ו. טאבים Advanced, Security, Summary
אין צורך לסמן בהם.
טאב Advanced מתייחס להגדרות מתקדמות לדפוס לגבי פונטים, גרפיקה ותמונות. ההגדרות האוטומטיות של התוכנה עונות על הדרישות ואין צורך להכנס להתאמות נוספות.
טאב Security מתייחס לאבטחת הקובץ. אין כל צורך בסגירת קובץ לדפוס.
טאב Summary הינו סקירה של כל הפרמטרים שהוגדרו בסגירה.
עשיתם זאת! עברתם את בהצלחה את כל השלבים לסגירת קובץ לדפוס
ויש לכם קובץ איכותי ומוכן להדפסה! בעיניי, אין שמחה גדולה יותר למעצב גרפי מהרגע בו העיצוב יוצר מהמסך ומתעורר לחיים ולא חשוב אם זה ברושור, חוברת, שלט או מארז.
שיהיה בהצלחה ומאחלת לכם הנאה מרובה מהתוצרים הגרפיים שאתם מעצבים ומפיקים.
לשאלות ניתן ליצור איתי קשר ברשתות החברתיות.
על הכותבת
ליאת אפל, מעצבת גרפית ואמא של נועם ונוגה.
ב-23 השנים האחרונות בעלת סטודיו לעיצוב גרפי המספק פתרונות עיצוב לעסקים משלב גיבוש הקונספט העיצובי ועד לקבלת המוצר המוגמר.
הסטודיו עוסק במיתוג עסקים, מוצרים וארועים ומעניק ללקוחותיו מעטפת עיצובית מלאה החל מעיצוב הלוגו, ההזמנה או המודעה ועד עיצוב מגזינים, שלטים ואריזות.
אפשר למצוא אותי באינסטגרם שלי.
רוצה גם להתארח במגזין? קליק כאן.